Με το Stanford University γνωρίζεται ο Μηχανισμός Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Θα μπορούσε το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα του Stanford να είναι ένα από τα μέσα (ή το μέσο) γεφύρωσης της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Silicon Valley και να αποτελέσει έναν από τους στρατηγικούς συνεργάτες του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας;

Αυτό πρότεινε και παρότρυνε ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Stanford University, κατά την επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας στις ΗΠΑ, στις 3 Οκτωβρίου 2019.

Η ομιλία του περιφερειάρχη είχε ως κεντρικό της θέμα τη δημιουργία «γεφυρών» συνεργασίας ανάμεσα στη Silicon Valley και την Περιφέρεια με απώτερο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Μηχανισμός Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και η φυσική δομή του, το One Stop Liaison Office, έχουν ως βασικό σκοπό τη διασύνδεση του επιχειρηματικού τομέα (τοπικού, εθνικού και διεθνή) με το οικοσύστημα καινοτομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι σε θέση να συνεργαστεί με όσους φορείς ενδιαφέρονται για επενδύσεις, με έμφαση στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Στην ομιλία του ο κος Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ακριβώς αυτό. Την ετοιμότητα της περιφέρειας τόσο αναφορικά με τη νοοτροπία, τις δράσεις εξωστρέφειας, τις σύγχρονες ερευνητικές, πανεπιστημιακές και τεχνολογικές υποδομές και το στελεχιακό δυναμικό τους (μεγάλος αριθμός ερευνητών, φοιτητών κ.λ.π.), όσο και με τη φυσική δομή της, δηλαδή το One Stop Liaison Office, που όπως προαναφέρθηκε, σκοπό έχει τη γεφύρωση όλων αυτών μεταξύ τους αλλά και με τα αντίστοιχα οικοσυστήματα του εξωτερικού. Οι συνεργασίες είναι αυτές που θα δώσουν στην περιφέρεια τη μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματικότητα της περιοχής και θα δημιουργήσουν μόνιμες επωφελείς σχέσεις, όπως για παράδειγμα με τη Silicon Valley. Η συγκυρία ευνοεί στην προσέλκυση φοιτητών, καθηγητών, startupers, ερευνητών, εταιριών τεχνολογίας και των στελεχών τους, επενδυτικών funds, ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων και angel investors.